Současná právní úprava a chystané změny předpisů v oblasti chemických látek - Sedláková, Libuše (112, 2007)
Evropský parlament na svém zasedání dne 13. prosince 2006 projednal a schválil nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 o registraci, hodnocení, povolování a omezování chemických látek a o zřízení Evropské agentury pro chemické látky, známé jako nařízení o REACH - Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals (dále jen „nařízení REACH“). Účelem této právní úpravy je zajistit vysokou úroveň ochrany lidského zdraví a životního prostředí. Důraz je kladen na zásadu, že výrobci, dovozci a následní uživatelé zajistí výrobu, uvádění na trh nebo používání pouze takových chemických látek, které nepůsobí nepříznivě na lidské zdraví nebo na životní prostředí.
Keywords: ochrana spotřebitele; Česká republika; znečištění životního prostředí; chemické látky - účinky a užití; zákonodárství jako téma; Chemical Engineering; Consumer Advocacy; Evropská unie; Legislation as Topic; Czech Republic; Chemical Actions and Uses; chemické inženýrství; European Union; Environmental Pollution