Psychosomatický přístup z pohledu dermatovenerologa - Pánková, Růžena; Kuklová, Ivana (Pediatrie pro praxi, 2008)
Psychosomatický přístup je součástí psychodermatologie. Zahrnuje celostní přístup k člověku ve zdraví a nemoci a biopsychosociální jednotu člověka. Mezioborová spolupráce dermatologů, klinických psychologů a psychiatrů je základem pro uplatnění vědeckých poznatků o ultrastruktuře kůže, psychoneuro-endokrino-imunologii, psychofarmakologii a psychoterapii v dermatologické praxi. Psychodermatologická sekce České dermatologické společnosti ČLS JEP, která byla ustavena v roce 2004, si klade za cíl zlepšit dermatovenerologickou péči a kvalitu života kožních pacientů.
Keywords: týmová péče o pacienty; Humans; kvalita života; kožní nemoci; psychosomatické lékařství; lidé; Venereology; dermatologie; neuroimunomodulace; Neuroimmunomodulation; Skin Diseases; Dermatology; Psychophysiologic Disorders; Patient Care Team; Psychosomatic Medicine; Quality of Life; psychosomatické poruchy; venerologie