Depression - emerging horizons - Vahia, Vihang N (Psychiatrie (Praha, Print), 2007)
Depresia je psychická porucha s rozmanitou klinickou manifestáciou, ktorá je často poddiagnostikovaná a neprimerane liečená. v súčasnosti najpoužívanejšie antidepresíva sú zvyčajne účinné len pomerne krátku dobu. Latencia dva až šesť týždňov do objavenia sa teraeutického účinku, chýbanie výrazného zlepšenia u značného počtu pacientov, reziduálna a rekurentná depresia, suicidáne riziko, pokles kognitívnych funkcií, nežiaduce účinky lieku a chýbanie výrazného zlepšenia pri závažných depresiách, to všetko je stále predmetom vážnej kUnickej dilemy. Posledné zistenia poukazujú na to, že selektívne inhibitory spätného vychytávania sérotonínu (SSRI) pôsobia pozitívne na oblasti mozgu, ktoré sú dôležité pre procesy myslenia, emócií a funkčnosť autonómneho nervového systému. Kontrolované Štúdie na ľuďoch aj experimentálne práce zamerané na psychosociálně a iné stresory poukázali na spojenie medzi veľkou depresívnou poruchou a morfologickými zmenami v mozgu, ktoré sú najpravdepodobnejšie dôsledkom stresom mediovanej hyperkortizolémie. Zvieracie experimenty aj klinické data potvrdili, že tianeptím, nekonvenčné antidepresívum, ktoré pôsobí zlepšením vychytávania sérotonínu v synapse, má rovnako efekt antidepresívny ako aj efekt neuroplastický. Práca sa venuje diskusii o úlohe neuroplasticity a jej klinickému významu.
Keywords: mozek; Humans; Neuropeptides; neurotransmiterové látky; selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu; antidepresiva; Antidepressive Agents; Neurotransmitter Agents; thiazepiny; lidé; neuroplasticita; neuropeptidy; Selective Serotonin Reuptake Inhibitors; Neuronal Plasticity; Stress, Psychological; Controlled Clinical Trials as Topic; Brain; Risperdal Consta TM; Thiazepines; psychický stres; Depression; klinické zkoušky kontrolované jako téma; deprese