Augmentácia liečby SSRI klomipramínom u čiastočných responderov s obsedantno-komulzívnou poruchou - kazuistická séria - Pálová, Eva; Kovaničová, Milana; Kitková, Silvia; Breznoščáková, Dagmar (Psychiatrie (Praha, Print), 2007)
Obsedantno-kompulzívna potuchaje psychická porucha s vysokou prevalenciou, ktorá prebieha zvyčajne chronicky, často pacientov invalidizuje. V jej liečbe sú účinné preparáty, ktoré inhibujú spätné vychytávanie sérotonínu, napr. klomipramín a SSRI (selektívne inhibitory spätného vychytávania sérotonínu). Hoci u mnohých pacientov dôjde k podstatnej redukcii symptómov, u mnohých dochádza iba k tzv. parciálnej responzii t.j. k redukcii symptómov o 30%-60 %. U týchto pacientov sa preferuje skôr stratégia augmentácie lieku než jeho výmena a to napr. augmentácia SSRI klomipramínom. V našej skupine 11 pacientov, ktorí boli vyhodnotení ako „parciálni responded" sme k dávke 40 mg fluoxetínu/deň pridali klomipramín v dávke 25-150mg/deň(postupnou titráciou), pričom sme monito¬ rovali plazmatické hladiny klomipramínu. Po 8 týždňoch pokleslo Y-BOCS skóre z 26 na 17 (p<.01), pričom u 7 pacientov došlo k zlepšeniu o viac než 35 %. Neboli pozorované žiadne závažné nežiaduce účinky. Augmentácia fluoxetínu dávkami klq^jj^jpi-atninu do výšky 150 mg/deň sa môže byť vhodnou alternativou liečby OCD u parciálnych respondérov.
Keywords: klomipramin; interpretace statistických dat; Selective Serotonin Reuptake Inhibitors; lidé; kombinovaná farmakoterapie; Clomipramine; fluoxetin; výsledek terapie; Humans; Obsessive-Compulsive Disorder; Drug Therapy, Combination; Data Interpretation, Statistical; Treatment Outcome; obsedantně kompulzivní porucha; Fluoxetine; selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu