Centrální syndrom ztráty soli jako komplikace u pacientky s obstrukčním hydrocefalem - Havránek, Jiří; Rárová, Markéta; Dedek, Vítězslav; Fajt, Martin; Heinige, Pavel (Pediatrie pro praxi, 2008)
Autoři uvádějí kazuistiku 12měsíční dívky se závažnou perinatální anamnézou – prematurita s obstrukčním hydrocefalem v důsledku intraventrikulárního krvácení. Dívka byla přijata s aktuální diagnózou purulentní meningitidy a malfunkcí zkratu. Následně jsme pozorovali postupný rozvoj centrálního syndromu ztráty soli (CSWS) se všemi laboratorními diagnostickými znaky. Odpady natria v moči dosahovaly hodnot kolem 60 mmol/kg/den. V závěru autoři uvádějí diferenciální diagnostiku mezi CSWS a SIADH (syndrom neadekvátní sekrece antidiuretického hormonu).
Keywords: chlorid sodný; Diagnosis, Differential; hydrocefalus; Inappropriate ADH Syndrome; Sodium Chloride; diferenciální diagnóza; klinické laboratorní techniky; Child; lidé; Female; syndrom nepřiměřené sekrece ADH; Hydrocephalus; meningitida; Clinical Laboratory Techniques; Meningitis; dítě; ženské pohlaví; Humans