Porucha barvocitu u alkoholiků a její souvislost s polymorfismem genu pro BDNF - Šerý, Omar; Lochman, Jan; Zvolský, Petr; Hlinomazová, Zuzana; Novotný, Miroslav (Česká a slovenská psychiatrie, 2008)
Alkoholismus způsobuje nejen poškození mozku, ale může způsobit také poruchy barvocitu. V naší asociační studii genetických dispozic k alkoholismu na 167 osobách závislých na alkoholu a 289 kontrolních jedincích jsme studovali vztah mezi kandidátními geny a alkoholismem. U osob zúčastněných ve studii jsme sledovali více faktorů, včetně poruchy barvocitu. Překvapivě jsme po statistické analýze zjistili, že 47,9 % alkoholiků trpí poruchou barvocitu a navíc že tato porucha barvocitu má souvislost s polymorfismem genu pro BDNF (brain-derived neurotrophic factor). Je dobře známo, že BDNF hraje úlohu v neurovývoji sítnice a v ochraně fotoreceptorů před apoptózou. Možná role genu pro BDNF na vzniku poruchy barvocitu u alkoholiků je diskutována.
Keywords: poruchy barevného vidění; interpretace statistických dat; Financing, Organized; pití alkoholu; Alcohol Drinking; Color Vision Defects; Male; Adult; Brain-Derived Neurotrophic Factor; lidé; dospělí; mužské pohlaví; financování organizované; mozkový neurotrofický faktor; Humans; Data Interpretation, Statistical; polymorfismus genetický; Polymorphism, Genetic