Diabetes mellitus vázaný na cystickou fibrózu: diagnostika a terapie - Koloušková, Stanislava; Zemková, Daniela; Šumník, Zdeněk; Šnajderová, Marta; Skalická, Veronika; Bartošová, Jana; Brázová, Jitka (Československá pediatrie, 2008)
Diabetes mellitus vázaný na cystickou fibrózu (cystic fibrosis related diabetes; CFRD) je spojen s vyšší morbiditou a 6krát vyšší mortalitou. U žen se objevuje v průměru o 5 let dříve v porovnání s muži. Po 18. roce věku výskyt CFRD stoupá a pohybuje se mezi 12–34 %, po 30. roce se vyskytuje u 35–50 % nemocných. Prospektivní studie prokázaly, že 2–4 roky před manifestací diabetes mellitus dochází ke zhoršování stavu výživy a funkce plic, proto včasná diagnostika CFRD je nezbytným předpokladem úspěšné léčby pacientů s CF. Inzulin může při CFRD zpomalit progresi plicních změn. Funkce plic 5 let po zahájení léčby inzulinem se nezhoršují a zároveň dochází ke zlepšení stavu výživy. Screening CFRD se provádí pomocí orálního glukózového tolerančního testu (OGTT) po 10. roce věku (zlatý standard). U pacientů s porušenou glukózovou tolerancí nebo s diabetes mellitus bez hyperglykémie nalačno autoři doplňují intravenózní orální glukózový toleranční test (IVGTT), který včas detekuje inzulinopenii a umožní tak diferencovat léčbu. Vzhledem k častému nálezu inzulinopenie zahajují v indikovaných případech léčbu inzulinem co nejdříve, aby předešli neblahým následkům pozvolna se rozvíjejícího klinického diabetu na stav výživy a plicní funkce. Dieta u pacientů s CFRD patří do rukou specializovaného nutričního týmu. U těchto pacientů nelze uplatňovat stejné zásady jako u jiného typu diabetu, naopak energetický příjem musí být podstatně vyšší, než je běžný pro vrstevníky. Sacharidy jsou omezovány pouze rámcově. Na CFRD musíme myslet vždy, když u pacienta s CF dochází k nevysvětlitelnému zhoršování stavu výživy nebo k nevysvětlitelnému zhoršování funkce plic.
Keywords: financování organizované; dospělí; glukózový toleranční test; dítě; Adult; Drug Therapy; diabetes mellitus; komorbidita; cystická fibróza; lidé; Blood Glucose; Glucose Tolerance Test; Comorbidity; farmakoterapie; Diet, Diabetic; plošný screening; Financing, Organized; Data Interpretation, Statistical; prospektivní studie; Prospective Studies; interpretace statistických dat; Cystic Fibrosis; diabetická dieta; Diabetes Mellitus; Child; Mass Screening; krevní glukóza; Humans