Fotoprotekce - Jirásková, Milena; Jirásek, Lubor (Dermatologie pro praxi, 2008)
Změny povětrnostní spojené se zvýšeným průnikem rizikového UV záření vyžadují zvýšenou ochranu kůže oblečením a kosmetikou speciálně k tomuto účelu vyráběnou.UV filtry by měly optimálně chránit kůži v poměru 1?:?1 (UVB?:?UVA). Měly by se nanášet na zatěžovaná místa 30 minut před sluněním a během dne vy se měla jejich aplikace vícekrát opakovat. Zásadně bychom se neměli vystavovat slunečnímu záření v době mezi 10–15 hodinou a děti do 3 let by se neměly zbytečně vystavovat vůbec. Kvalitu a zásady ochrany koriguje Evropská instituce COLIPA. V poslední době se klade velký důraz na tzv. bioprotekci a kvalitu tzv. kritické vlnové délky ?c.
Keywords: sluneční záření; přípravky chránící proti slunci; Ultraviolet Rays; Sunlight; Sunscreening Agents; ultrafialové záření