Funkční změny kardioezofageální oblasti po laparoskopické fundoplikaci - Loveček, Martin; Vrba, Radek; Aujeský, René; Neoral, Čestmír (Rozhledy v chirurgii, 2008)
Cíl práce: Posoudit změny měřitelných hodnot vlastností antirefluxního jícnového mechanismu vyvolané operací – fundoplikaci – za použití jícnové manometrie a pH-metrie. Metodika: U nemocných s refluxní nemocí jícnu byla provedena laparoskopická fundoplikace se suturou hiátu (v modifikaci Nissen- Rossetti). Předoperační a pooperační nálezy manometrie a pH-metrie byly statisticky zhodnoceny. Výsledky: U souboru dvaceti operovaných, kteří byli po operaci bez subjektivních potíží a hodnotili efekt operace jako velmi dobrý a souhlasili i s pooperačním vyšetřením, byly sledovány vyšší hodnoty parametru celková délka dolního jícnového svěrače (P = 0,0003), tonus dolního jícnového svěrače (P = 0,0001) a nižší hodnoty pH-metrie prokazující kyselý reflux v dolním jícnu (P = 0,0001) po laparoskopické fundoplikaci se suturou hiátu. Závěr: Pomocí manometrie bylo pozorováno signifikantní zlepšení funkcí antirefluxní bariéry pooperačně – tonus a délka dolního jícnového svěrače s antirefluxní manžetou. Tyto nálezy byly objektivizovány provedením 24hodinové pH-metrie distálního jícnu.
Keywords: dolní jícnový svěrač; Humans; laparoskopie; monitorování jícnového pH; Gastroesophageal Reflux; lidé; gastroezofageální reflux; Laparoscopy; Manometry; kardie; Esophageal pH Monitoring; manometrie; Cardia; fundoplikace; Esophageal Sphincter, Lower; Fundoplication