Syndróm AMS a jeho riešenia - Kyslan, Karol; Barla, Jaroslav; Kyslan, Karol; Stanislayová, Mária (Rozhledy v chirurgii, 2008)
Autori popisujú kazuistiku s príznakmi vysokého illeózneho stavu, ktorého príčinou bola kompresia horizontálnej časti duodena hornou mezenterickou artériou, tzv. syndrom arteria mesenterica superior (SAMS). Popisujú priebeh ochorenia, klinický stav a spôsob chirurgického riešenia ochorenia. Poukazujú na peroperačné pochybnosti a z nich vyplývajúci spôsob chirurgického riešenia. V diskusii poukazujú na etiologické faktory, diagnostický postup, klinický priebeh a manažment liečby pacienta so syndrómom AMS.
Keywords: dospělí; Adult; lidé; ženské pohlaví; Humans; Superior Mesenteric Artery Syndrome; Female; syndrom arteria mesenterica superior