Aktuálna problematika nozokomiálnych infekcií vo všeobecnej chirurgii - Huťan, Martin; Mihálik, Ján; Huťan, Martin; Kutarňa, Juraj (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 2008)
Autori analyzujú výskyt nozokomiálnych infekcií na ich pracovisku v rokoch 1999–2006. Výskyt kolísal od 1,92 % až po 4,24 % v jednotlivých rokoch s priemerom 3,12 %. Najčastejšie sa vyskytovali ranové infekcie, febrility spojené s pozitívnymi hemokultúrami a močové infekcie. Priemerná doba hospitalizácie pri nozokomiálnej infekcii sa predĺžila 3,5krát a stúpli náklady na liečbu. Upozorňujú aj na sporadický výskyt multirezistentných kmeňov – MRSA, MRCoNS, ESBL+ Klebsiella spp., Proteus spp., Enterobacter spp. a E. coli. Zásadný význam majú dôsledné preventívne opatrenia šírenia infekcie, týkajúce sa prameňov nákazy, zdravotníckeho materiálu, prerušenia ciest prenosu, ochrany vnímavých jedincov a zisteného výskytu nozokomiálnych nákaz.
Keywords: rezistence na vankomycin; beta-Lactam Resistance; Vancomycin Resistance; Escherichia coli; Surgical Wound Infection; Methicillin Resistance; Staphylococcus aureus; rezistence na methicilin; Urinary Tract Infections; mnohočetná léková rezistence; beta-laktamová rezistence; infekce spojené se zdravotní péčí; infekce chirurgické rány; General Surgery; Cross Infection; infekce močového ústrojí; Drug Resistance, Multiple; chirurgie