Funkčné výsledky po liečbe zlomenín hlavičky radia - Masár, Jozef; Stránska, Mária (Úrazová chirurgie, 2008)
Cieľ štúdie: Autori prezentujú výsledky liečby u skupiny 30 pacientov s 31 zlomeninami hlavičky radia, ktorí boli liečení v rokoch 2001-2005. Analyzujú možnosti liečby pri sólových i kombinovaných zlomeninách hlavičky radia, indikácie k operačnej resp. konzervatívnej liečbe a spôsoby operačného riešenia Materiál: Hodnotili 30 pacientov s 31 zlomeninami hlavičky radia. 14 bolo mužov a 16 žien. Priemerný vek mužov bol 42 rokov (21–71 rokov), žien 48 rokov (17–74 rokov). Priemerná doba sledovania bola 29 mesiacov. Metódy: Analyzovali typy zlomenín, mechanizmus ich vzniku a spôsoby ošetrenia rôznymi osteofixačnými materiálmi. Sledovali odstup medzi úrazom a operáciou, ktorý činil v priemere 7,1 dňa (0– 53 dní). Hodnotenie výsledkov realizovali pomocou Mayo Elbow Performance Score (MEPS). Výsledky: Výborný výsledok dosiahli u 18 lakťov (58 %), dobrý u 8 lakťov (25,8 %) a uspokojivý v 5 prípadoch (16,2 %). Zlý výsledok nezaznamenali ani v 1 prípade. U 3 pacientov bola potrebná s odstupom času 7–12 mesiacov deliberácia lakťa, po ktorej dosiahli zlepšenie MEPS na hodnoty 60– 70–100 bodov. Záver: Vytvorenie optimálneho liečebného modelu nie je možné. Ako ukázali porovnania viacerých postupov, výsledky boli približne rovnaké. Autori preferujú aktívny prístup, ktorý umožňuje skrátenie fixácie a včasnú funkčnú liečbu. Předmetom ďalšieho skúmania bude dlhodobé sledovanie tejto skupiny, hlavne z aspektu možnosti vzniku predčasnej posttraumatickej artrózy.
Keywords: ortopedické výkony; fraktury kostí; loketní kloub; Data Interpretation, Statistical; Fractures, Bone; výsledek terapie; radiografie; Orthopedic Procedures; Radiography; Elbow Injuries; interpretace statistických dat; poranění lokte; Treatment Outcome; Elbow; loket; Elbow Joint