Měření rotace vrcholových obratlů skoliotických deformit páteře CT metodou - Krbec, Martin; Repko, Martin; Skotáková, Jarmila (Česká radiologie, 2008)
Cíl. V současné době je sledování změn axiální roviny páteře předmětem intenzivního zkoumání všech skoliotických světových center. Hlavním cílem naší práce je ověřit možnosti aplikace CT měření vrcholových obratlů u operačně řešených skoliotických křivek. Metoda. Prospektivní randomizovanou studií bylo vyšetřeno celkem 39 pacientů (70 vrcholových obratlů) se základní diagnózou skoliózy a operovaných různými operačními technikami. Standardní postup vyšetření zahrnoval spirální CT vyšetření páteře a změření rotace apikálních obratlů obou křivek metodou dle Aaro a Dahlborna před operační léčbou (1-4 týdny) a 4 měsíce po ní. Výsledky. Ve skupině pacientů operovaných hrudních křivek ze zadního přístupu (31 pacientů) jsme na pooperačním CT vyšetření zaznamenali zhoršení rotace apikálního hrudního obratle v průměru o 0,54° (3,3 %), v oblasti neoperovaných bederních křivek došlo u této skupiny pacientů k celkové průměrné derotaci apikálního obratle o 5,9° (43,7 %). Ve skupině pacientů s hlavními bederními křivkami operovanými z předního přístupu (8 pacientů) jsme zaznamenali významné zlepšení derotace apikálního bederního obratle, v průměru o 11,7° (49,5 %). Závěr. Měření rotace vrcholových obratlů skoliotických deformit CT metodou přináší jako jediné u operovaných skolióz přesné zobrazení změn v axiální rovině. Na rozdíl od ostatních radiologických metod měření je metodou objektivní a přesně reprodukovatelnou.
Keywords: interpretace statistických dat; Spinal Curvatures; Tomography, X-Ray Computed; skolióza; počítačová rentgenová tomografie; Scoliosis; Prospective Studies; zakřivení páteře; Orthopedic Procedures; Thoracic Vertebrae; Data Interpretation, Statistical; ortopedické výkony; hrudní obratle; prospektivní studie