Diabetes mellitus a hojení ran / 3. díl - Fejfarová, Vladimíra (Hojení ran (Cheb), 2008)
Hojení ran probíhá v několika fázích – hemostáza, zánět, proliferace a maturace. Celý proces je ovlivněn jak na lokální, tak na systémové úrovni. Pacientům s diabetes mellitus komplikují hojení ran lokální změny působků (změny růstových faktorů, extracelulární matrix, enzymů), odlišná buněčná aktivita i tvorba granulační tkáně, bakteriální nebo mykotické infekce, vyšší prevalence ICHDK a zvýšená produkce ROI (reaktivních kyslíkových intermediátů). Kromě zmíněných lokálních faktorů ovlivňují hojení systémové faktory, např. kompenzace diabetu, kapacita imunitního systému a stav nutrice.
Keywords: Immune System; Hyiodine; Research Support as Topic; Wound Healing; rizikové faktory; imunitní systém; finanční podpora výzkumu jako téma; Nutritional Physiological Phenomena; fyziologie výživy; Humans; Cubitan; Risk Factors; hojení ran; lidé; Cubison