Aneurysma břišní aorty - Štěrbáková, Gabriela (Lékařské listy, 2008)
Aneurysma břišní aorty (AAA) je poměrně běžné a závažné onemocnění. Postihuje určitou rizikovou skupinu pacientů. Je často asymptomatické, jeho ruptura má ale i dnes 80–90% mortalitu. Naopak výsledky elektivních výkonů jsou příznivé. Včasná diagnóza může proto pacientovi zachránit život.
Keywords: kardiovaskulární chirurgické výkony; Signs and Symptoms; Cardiovascular Surgical Procedures; lidé; příznaky a symptomy; Minimally Invasive Surgical Procedures; plošný screening; Risk Factors; aneurysma břišní aorty; Stents; diagnostické techniky kardiovaskulární; Aortic Aneurysm, Abdominal; rizikové faktory; předoperační péče; Preoperative Care; Mass Screening; miniinvazivní chirurgické výkony; Diagnostic Techniques, Cardiovascular; stenty; Humans