Temsirolimus - Slíva, Jiří (Farmakoterapie, 2008)
Temsirolimus je esterový analog sirolimu se schopností vázat se na cytosolický protein FKBP, což vede k inhibici tzv. savčího rapamycinového receptoru a v konečném důsledku i k blokádě růstu nádorově změněných buněk. Temsirolimus je v České republice dostupný pod označením Torisel a jeho prozatím jedinou a hlavní indikací je léčba karcinomu ledviny u pacientů s nejméně třemi ze šesti prognosticky závažných rizikových faktorů.
Keywords: hodnocení léčiv; nádory ledvin; interpretace statistických dat; Evidence-Based Medicine; Sirolimus; Drug Interactions; rizikové faktory; Drug Evaluation; lékové interakce; Risk Factors; Data Interpretation, Statistical; Kidney Neoplasms; sirolimus; medicína založená na důkazech; Torisel