Podávání inzulinu pomocí dávkovačů inzulinu a inzulinových pump - Kožnarová, Radomíra (Farmakoterapie, 2008)
Dávkovače inzulinu jsou již běžně používanou pomůckou pro pacienty s diabetem. Díky využití zásobníků inzulinu (cartridge) odpadá natahování inzulinu do stříkačky, nemocný nosí dávkovač u sebe připravený k okamžitému použití, snadná obsluha dovoluje větší samostatnost i méně zručným, a dokonce i slepým pacientům. Tenké jehličky zajišťují minimální bolestivost aplikace inzulinu. Inzulinové dávkovače tak nejen zlepšují kvalitu života nemocných s diabetem, ale řadě z nich umožňují aplikaci inzulinu bez pomoci druhé osoby.
Keywords: financování organizované; způsoby aplikace léků; Financing, Organized; kvalita života; Insulin Infusion Systems; infuzní pumpy; Infusion Pumps; Drug Administration Routes; injekční stříkačky; inzulin; Quality of Life; Insulin; inzulinové infuzní systémy; Syringes