Biopsia malých slinných žliaz v algoritme vyšetrenia Sjögrenovho syndrómu - Stanko, Peter; Galbavý, Štefan; Macák, Dušan; Feltsan, Taras; Blahuta, Roman (Česká stomatologie a Praktické zubní lékařství, 2008)
Autori retrospektívne analyzovali súbor 174 pacientov (33 mužov, 141 žien) vyšetrených v rokoch 2004 – 2006 na Klinike stomatológie a maxilofaciálnej chirurgie v Bratislave pre suspektný primárny a sekundárny Sjögrenov syndrom, alebo sicca-like syndróm (vylúčení boli pacienti po liečbe orofaciálnych malignít). Biopsie malých slinných žlia z dolnej pery sa urobili u 156 (89,7 %) vyšetrených pacientov. Pri hodnotení fokus skóre nález dvoch a viac fokusov na 4 mm2 žľazového tkaniva potvrdil diagnózu Sjögrenovho syndrómu len u 27 (17,53 %) pacientov, nález jedného fokusu diagnózu podporil u 32 (20,78 %) pacientov. U 54 (35,06 %) pacientov sa zistil negatívny nález, alebo v 41 (26,63 %) iba nepatrné lymfocytárne infiltráty.Autori považujú za nesprávnu indikáciu biopsie malých slinných žliaz pred využitím ostatných diagnostických možností.Miesto odberu materiálu intraorálne z pery, resp. z líca, alebo extraorálne z príušnej žľazy neovplyvňuje podstatne výsledok, skôr treba zvážiť možné komplikácie. Biopsia slinných žliaz nesmie chýbať pri podozrení na primárny Sjögrenov syndróm.
Keywords: Diagnostic Techniques, Endocrine; lidé; Biopsy; malé slinné žlázy; Sjögrenův syndrom; retrospektivní studie; Humans; Sjogren's Syndrome; Retrospective Studies; Male; mužské pohlaví; Salivary Glands, Minor; biopsie; diagnostické techniky endokrinologické; ženské pohlaví; Female