Vliv statinů na funkci ledvin - Agarwal, Rajiv (Medicína po promoci, 2008)
U pacientů s chronickým onemocněním ledvin je mnohem pravděpodobnější, že zemřou na kardiovaskulární onemocnění než v důsledku konečného stadia renálního postižení. Nemocní s chronickým onemocněním ledvin velmi často trpí dyslipidémií, a ta může přispívat jak k nárůstu kardiovaskulárního rizika, tak k progresi chronického onemocnění ledvin. statiny jako léčiva snižující sérové koncentrace lipidů zřejmě chrání ledviny prostřednictvím poklesu cholesterolémie i mechanismů s cholesterolem nesouvisejících. podskupinové analýzy údajů z velkých klinických studií i metaanalýzy menších studií nasvědčují tomu, že léčba statiny zpomaluje pokles glomerulární filtrace. Navíc se zdá, že statiny u nemocných s chronickým onemocněním ledvin zmírňují proteinurii. Je dobře známo, že statiny snižují kardiovaskulární nemocnost a úmrtnost u pacientů s potvrzenými kardiovaskulárními chorobami i bez nich a u některých vysoce ohrožených populací, jako jsou diabetici. přesvědčivé důkazy o zlepšení kardiovaskulárních výsledných stavů díky léčbě statiny při chronickém onemocnění ledvin však zatím chybějí. Vlivem statinů na kardiovaskulární výsledné ukazatele u nemocných s chronickým onemocněním ledvin se zabývá několik dosud probíhajících studií, jež by mohly poskytnout údaje potřebné ke zdůvodnění doplňkového uplatnění těchto léčiv ve zmíněné vysoce rizikové populaci.
Keywords: Hydroxymethylglutaryl-CoA Reductase Inhibitors; Dyslipidemias; LDL-cholesterol; chronická renální insuficience; statiny; hodnoty glomerulární filtrace; transplantace ledvin; HDL-cholesterol; Renal Insufficiency, Chronic; Cardiovascular Diseases; Kidney Transplantation; Glomerular Filtration Rate; Proteinuria; kardiovaskulární nemoci; proteinurie; Cholesterol, HDL; Cholesterol, LDL; dyslipidemie