Aktuální terapeutické možnosti Syndromu diabetické nohy - Wosková, Veronika; Jirkovská, Alexandra (Interní medicína pro praxi, 2008)
Syndrom diabetické nohy (SDN) je jednou z nejzávažnějších chronických komplikací diabetu. Léčba je závislá na mnoha faktorech a musí být vždy komplexní. Základem léčby neuropatických ulcerací je adekvátní odlehčení, standardem pro tuto léčbu je kontaktní sádrová fixace. U defektů s převažující ischemickou etiologií je na prvním místě provedení revaskularizace. V lokální terapii byla jednoznačně prokázána účinnost debridementu včetně biologického (larvální terapie). Novou metodou debridementu je tzv. hydrochirurgie s použitím systému „Versajet“. Mezi novější techniky hojení ran patří aplikace růstových faktorů, kožních transplantátů, moderních krytí a perspektivně kmenových buněk. Chirurgická léčba SDN zahrnuje urgentní, kurativní a profylaktické výkony. Vacuum Assisted Closure (V. A. C.) je účinnou doplňující léčbou především v léčbě pooperačních ran. Cílem léčby Charcotovy osteoartropatie (CHOA) je maximální odlehčení, které zabraňuje rozvoji závažných deformit nohy. Využití rekalcifikační terapie bisfosfonáty nebo kalcitoninem v indikaci CHOA bude předmětem dalších studií. Součástí péče o syndrom diabetické nohy je léčba infekce. Specializovanou léčbu syndromu diabetické nohy zajišťuje multidisciplinární tým v podiatrické ambulanci.
Keywords: Growth Substances; Skin Transplantation; Wound Infection; růstové látky; infekce v ráně; Vacuum; Larva; vakuum; larva; lidé; transplantace kůže; Wound Healing; Diabetic Foot; Podiatry; Humans; podiatrie; hojení ran; diabetická noha