Příklad downstagingu jaterních metastáz po implantaci chemoportu - Kolařík, Jan; Drápela, Jiří (Rozhledy v chirurgii, 2008)
Kazuistické sdělení popisuje případ pacienta přijatého pro karcinom lienální flexury kolon T3N0M1 s mnohočetnými metastázami obou laloků jater, kterému provádíme levostrannou hemikolektomii s cholecystektomií, vzhledem k inoperabilnímu nálezu jater implantujeme chemoport. Po propuštění pacient podstupuje 10 cyklů chemoterapie bez větších komplikací. Cyklus chemoterapie Campto, Leucovorin, 5FU a současně 5FU kontinuálně 22 hod. do portu. Po 10. cyklu podle UZ i CT nálezu výrazná regrese metastáz o polovinu až dvě třetiny. Podle dohody na onkochirurgickém semináři provádíme rozšířenou levostrannou hemihepatektomii. Doba výkonu 6 hodin, krevní ztráta 3500 ml, čas teplé ischemie 8 minut. Na doporučení onkologů zachováváme chemoport. Podle posledního UZ břicha bez ložiskových jaterních změn, při mediálním okraji jater hypo- až anechogenní septovaná formace, v.s. pooperační hematom. Podle závěru onkologického zhodnocení pacient indikován k zajišťovací chemoterapii 2–3 měsíce ve stejném složení. Cílem sdělení je ukázat příklad downstagingu původně inoperabilního nálezu jaterních metastáz.
Keywords: nádory jater; lidé; Liver Neoplasms; Humans; Chemotherapy, Adjuvant; nádory tračníku; staging nádorů; Colonic Neoplasms; způsoby aplikace léků; Neoplasm Staging; Drug Administration Routes; adjuvantní chemoterapie