Klinický význam hodnocení sérových hladin volných lehkých řetězců imunoglobulinu u monoklonálních gamapatií - Ščudla, Vlastimil; Schneiderka, Petr; Pika, Tomáš; Minařík, Jiří; Bačovský, Jaroslav; Farbiaková, Věra (Klinická biochemie a metabolismus, 2008)
Náplní sdělení je souhrnná informace o klinickém významu kvantitativního vyšetřování sérových hladin volných lehkých řetězců (S-VLŘ) imunoglobulinu a jejich vzájemného poměru (index ?/?) u jednotlivých forem monoklonální gamapatie (MG). Autoři popisují metodické aspekty automatizované kvantitativní imunochemické analýzy, využívající vysoce avidní polyklonální protilátku proti vnitřnímu epitopu molekul LŘ ? a ?, která umožňuje spolehlivé stanovení VLŘ. Je popsán stěžejní přínos vyšetřování S-VLŘ a indexu ?/? pro diagnostiku Bence-Jonesova ne- a hyposekretorického i IgD typu mnohočetného myelomu (MM), ale i pro průběžné hodnocení vývoje, hloubky léčebné odezvy, trvání stabilní/plateau fáze pro časné rozpoznání relapsu/progrese a léčebné rezistence i pro vymezení hloubky kompletní remise tzv. strindgent KR (sKR) u všech forem MM. Popsán je také význam pro diagnostiku a hodnocení léčebné odezvy u systémové AL-amyloidózy, primární makroglobulinémie a solitárního plazmocytomu; diskutována je i monoklonální gamapatie nejistého významu včetně její stratifikace do 3 rizikových skupin (low, intermediate, high risk), s odlišným prognostickým výhledem. Ze sdělení vyplývá, že zavedení této moderní imunochemické metody umožňující kvantifikaci S-VLŘ otevřelo bránu k novým klinickým aplikacím, zejména však k přesnější diagnostice a monitorování průběhu prakticky všech typů MG.
Keywords: Humans; Paraproteinemias; lidé; financování organizované; Immunoglobulin Light Chains; nehodgkinský lymfom; Multiple Myeloma; Paraproteins; amyloidóza; Plasmacytoma; Bence-Jonesova bílkovina; plazmocytom; mnohočetný myelom; Financing, Organized; Bence Jones Protein; Diagnosis, Differential; lehké řetězce imunoglobulinů; paraproteiny; Amyloidosis; Lymphoma, Non-Hodgkin; Waldenstrom Macroglobulinemia; paraproteinemie; Waldenströmova makroglobulinemie; diferenciální diagnóza