Srdeční selhání - statiny ve světle studie CORONA - Vítovec, Jiří; Špinar, Jindřich (Kardiologická revue, 2008)
Statiny jsou dnes doporučovány jako rutinní součást léčby ischemické choroby srdeční, zda zlepšují i prognózu nemocných se srdečním selháním ischemické etiologie však není známo. Podáváme přehled možných příznivých i nepříznivých účinků statinů u nemocných se srdečním selháním a následně jsou rozebrány výsledky studie CORONA. Výsledky této studie sice neprokázaly snížení mortality při léčbě rosuvastatinem, ale významně se snížil počet hospitalizací jak pro celkové kardiovaskulární příčiny, tak pro zhoršené srdeční selhání. Vzhledem k minimálním nežádoucím účinkům rosuvastatinu a zlepšení kvality života jsou další studie se statiny u srdečního selhání žádoucí.
Keywords: Financing, Organized; Sulfonamides; Humans; srdeční selhání; lidé; sulfonamidy; financování organizované; Fluorobenzenes; Heart Failure; pyrimidiny; Hydroxymethylglutaryl-CoA Reductase Inhibitors; Pyrimidines; statiny; Coronary Disease; fluorbenzeny; koronární nemoc