Vývoj vnútorných genitálií a telesných parametrov pohlavného dospievania dievčat Bratislavského kraja - Gerová, Magdaléna; Nižňanská, Zuzana; Korbeľ, Miroslav; Redecha, Martin (Praktická gynekologie, 2008)
Cieľom práce bolo zistiť vzťah vývoja vnútorných genitálií hodnoteného ultrazvukovým vyšetrením a telesných parametrov pohlavného dospievania. Súbor a metódy: Metódou status quo bolo vyšetrených 103 dievčat vo veku od 7 do 17 rokov bez endokrinologickej patológie a morfologickej patológie vnútorných genitálií. Bola meraná hmotnosť, výška a vypočítané BMI. Vývoj sekundárnych pohlavných znakov bol zhodnotený podľa A, P, M klasifikácie. Vek nástupu menarché bol zistený pomocou dotazníka. Ultrazvukové vyšetrenia vnútorných genitálií boli robené abdominálnou sondou pri zvýšenej náplni močového mechúra lege artis. Výsledky: Z výsledkov meraní bolo možné zostrojiť tabuľky a grafy veľkosti vnútorných genitálií (dĺžka, anterioposteriórny rozmer a objem uteru, pomer dĺžky korpusu a cervixu a priemerný objem ovárií) pre vekové kategórie a fázy pohlavného dospievania. Záver: Dĺžka uteru a objem ovárií korelujú s vekom. Objem uteru je závislý od pubertálneho vývoja. Po nástupe menarché veľkosť vnútorných genitálií nekoreluje so žiadnym zo skúmaných faktorov.
Keywords: interpretace statistických dat; vývoj mladistvých; Genitalia, Female; Child Development; Slovakia; lidé; Female; ženské pohlavní orgány; ženské pohlaví; Slovenská republika; vývoj dítěte; Data Interpretation, Statistical; Humans; Adolescent Development