Operační terapie revmatické deformity přednoží – indikace, operace dle Hoffmana, komplikace a dlouhodobé výsledky - Kunovský, Radek; Tomáš, Tomáš; Otiepka, Petr (Ortopedie, 2008)
U pacientů s revmatoidní artritidou je noha postižena v 85–95 %. Vlivem revmatického procesu dochází k poklesu příčné i podélné klenby, na plosce se tvoří bolestivé otlaky, palec je ve valgozitě a prsty v kladívkovitém postavení. Pacienti mají bolesti při stoji a chůzi. Autoři v práci popisují etiopatogenezi deformity, indikace k operačnímu řešení dle Hoffmana, operační postup i možné komplikace. Hodnotí také dlouhodobé výsledky u pacientů operovaných v letech 1990–2005. Zkontrolovali jsme 54 pacientů (72 přednoží), průměrná doba od operace byla 8,7 let. Pro hodnocení klinického výsledku operace jsme použili jednoduché Gainorovo skóre. Výsledek operace hodnotí 20 operovaných (37 %) jako výborný, 16 (30 %) jako dobrý, 12 (22 %) jako vyhovující a 6 (11 %) jako špatný. Spokojení pacienti vyzdvihují zejména bezbolestnou chůzi a stoj. Respektování indikačních kritérií, pečlivá operační technika i pooperační péče vedou k dobré korekci revmatické deformity přednoží a ke spokojenosti pacientů.
Keywords: výsledek terapie; stupeň závažnosti nemoci; lidé; pooperační komplikace; revmatoidní artritida; výsledky a postupy - zhodnocení (zdravotní péče); získané deformity nohy (od hlezna dolů); Foot Deformities, Acquired; Forefoot, Human; Follow-Up Studies; Treatment Outcome; Outcome and Process Assessment, Health Care; Postoperative Complications; chirurgie operační; Humans; přednoží člověka; Surgical Procedures, Operative; následné studie; Arthritis, Rheumatoid; Severity of Illness Index