Syndrom toxického šoku - Seifertová, Jarmila (Pediatrie pro praxi, 2008)
V posledních letech bylo v ČR hlášeno několik desítek onemocnění a ve více než polovině případů byly postiženy děti. Původcem onemocnění je mikrob Staphylococus aureus tvořící exotoxin označený jako toxin syndromu toxického šoku typ 1 (TSST-1) nebo některý ze stafylokokových enterotoxinů. Zdrojem se uvádí ložisko infekce jako folikulitida, furunkl, poranění kůže, operační rána, ale v poslední době i pomnožení zlatého stafylokoka tvořícího toxin v pochvě při používání tamponů v době menstruace.
Keywords: Enterotoxins; Adolescent; Menstrual Hygiene Products; mladiství; Exotoxins; diferenciální diagnóza; šok; ženské pohlaví; lidé; menstruační cyklus; enterotoxiny; Menstrual Cycle; Humans; Staphylococcus aureus; výrobky dámské intimní hygieny; Diagnosis, Differential; exotoxiny; Female; Shock