Zvýšení účinku fotodynamické terapie na bazocelulární karcinom synchronní aplikací pulzního barvivového laseru - Vlk, Marek; Šmucler, Roman (Česká stomatologie a Praktické zubní lékařství, 2008)
Bazocelulární karcinom představuje vzhledem k tomu, že je nejčetnější malignitou, výrazný zdravotnický, psychologický a ekonomický problém, i když jeho metastazování, jakož i destruktivní růst jsou velmi vzácné. Zejména u recidivujících bazaliomů je současná úspěšnost léčby velmi nízká (klesá k 50 %), a proto je potřeba hledat metody ke zvýšení účinnosti při současném estetickém výsledku léčby (85 % bazaliomů v oblasti hlavy a krku). Fotodynamická terapie založená na aktivaci fotosenzibilizátoru patří k nejúspěšnějším možnostem, ale selhává až u 4 % primárních superficiálních bazaliomů; u nodulárních a recidivujících se vesměs nedoporučuje. Cílem studie je zlepšit účinnost metody aktivací fotodynamické terapie pulzním barvivovým laserem, který má i efekt fotoselektivní (ničí nutritivní cévy). Ve studii provedené na 128 recidivujících bazaliomech s vysokým podílem opakovaných, obtížně léčitelných, se statisticky signifikantně potvrdila vyšší účinnost aktivace aminolevulové kyseliny pulzním barvivovým laserem než konvenčním červeným světlem.Úspěšnost léčby byla 89,4% versus 71,9% ve prospěch laseru.
Keywords: Photochemotherapy; Aminolevulinic Acid; bazocelulární karcinom; financování organizované; Humans; Carcinoma, Basal Cell; kyselina aminolevulová; fotochemoterapie; hodnotící studie jako téma; lidé; Low-Level Light Therapy; Financing, Organized; laserová terapie s nízkou intenzitou světla; Evaluation Studies as Topic