Nadměrné ochlazení během mírné hypotermie po srdeční zástavě - fenomén zasluhující pozornost - Škulec, Roman; Kovárník, Tomáš; Bělohlávek, Jan; Dostálová, Gabriela; Kolář, Jiří; Linhart, Aleš; Šeblová, Jana (Vnitřní lékařství, 2008)
Mírná hypotermie (MH) u nemocných po srdeční zástavě (SZ) je standardní součástí poresuscitační péče. Následky nadměrného ochlazení, ke kterému často dochází, nejsou známy. Cíl práce: Zjistit, zda a jak často v našem souboru došlo k nadměrnému ochlazení pod tělesnou teplotu (TT) 32 °C a jaké byly následky. Soubor a metoda: Provedli jsme retrospektivní analýzu 56 konsekutivních nemocných II. interní kliniky 1. lékařské fakulty UK a VFN Praha indikovaných k MH po SZ a ochlazených na terapeutickou TT. MH byla indukována co nejdříve po návratu spontánní cirkulace na TT 33 °C a udržována v rozmezí 32-34 °C po dobu 12 hod. Ochlazovací metodou bylo povrchové chlazení ledovými obklady a nitrožilní aplikace ledového krystaloidu. Výsledky: Nadměrný pokles TT pod 32 °C jsme pozorovali u 23 nemocných (41 %). Tito pacienti měli častěji asystolii jako iniciální rytmus (34,8 vs 9,1 %), častěji byl použit kombinovaný ochlazovací postup (56,5 vs 27,3 %), měli nižší TT před zahájením MH (35,3 +- 1,3 vs 36,2 +- 1,2 °C), vyšší ochlazovací rychlost (doba potřebná k ochlazení o 1 °C 61,5 +- 53,1 vs 90,1 +- 50,0 min) a delší trvání TT < 34 °C během MH (1 244 +- 548 vs 918 +- 370 min) (vše p < 0,05) než pacienti s dobře kontrolovanou TT. Nadměrné ochlazení bylo nezávislým negativním prediktorem příznivého neurologického výsledku při dimisi (OR 0,16, 0,022-0,77, p = 0,037). Závěr: Indukce MH pomocí konvenčních metod je zatížena vysokým rizikem nadměrného ochlazení. Tento fenomén je pravděpodobně spojen s horší prognózou.
Keywords: Cardiopulmonary Resuscitation; Middle Aged; lidé středního věku; lidé; Female; senioři; mužské pohlaví; kardiopulmonální resuscitace; Heart Arrest; tělesná teplota; terapeutická hypotermie; Body Temperature; Aged; Hypothermia, Induced; srdeční zástava; Male; ženské pohlaví; Humans