Změna sociální situace rodiny v souvislosti s příchodem dítěte - Macháčková, Jitka (Kontakt (České Budějovice), 2008)
V současné době dochází k proměnám v rodinném životě a v jeho sociálně ekonomických podmínkách, které mají zásadní vliv na demografický vývoj. Tyto podmínky pak mají nepříznivý vliv na zakládání rodin. Mateřství a rodičovství je obecně očekávanou součástí životního běhu člověka, je spojováno s obdobím dospělosti ve smyslu životní náplně a životního úkolu. Rozhodnutí mít dítě není v současné době vůbec jednoduché a při úvahách o plánovaném rodičovství hrají nemalou roli sociální podmínky a finanční zabezpečení rodiny. Cílem výzkumné práce bylo zjistit, k jakým sociálně ekonomickým změnám v rodině dochází v souvislosti s příchodem dítěte – jak výrazně a jakým způsobem přítomnost dítěte život rodiny ovlivňuje. Pro získání potřebných dat ke stanovení cíle byla jako metoda sběru dat použita metoda dotazování – technika dotazník. Kontaktováno bylo 170 respondentů – rodičů na rodičovské dovolené, přičemž kompletně vyplněných a pro výzkum použitelných bylo 124 dotazníků. Ve všech případech se jednalo o ženy – matky ve fertilním věku. Respondentky v 96 % zastupovaly úplnou rodinu. Dítě v rodině bylo vlastní, nikoli osvojené či v pěstounské péči. V rámci výzkumu bylo zjištěno, že v souvislosti s příchodem dítěte se změní jak sociální, tak ekonomická situace rodiny a rodiče předpokládají obtížnější návrat do zaměstnání po rodičovské dovolené. Výsledky práce ukázaly, že příchod dítěte do rodiny není v dnešní době pro řadu párů jednoduchou záležitostí. Podmínky pro založení rodiny nejsou nikterak příznivé.
Keywords: dospělí; průzkumy a dotazníky; rodina; dítě; Adult; narození živého dítěte; Surveys and Questionnaires; lidé; sociální podmínky; Social Conditions; Data Interpretation, Statistical; interpretace statistických dat; Socioeconomic Factors; Family; mzdy a přídavky; Live Birth; Child; socioekonomické faktory; Salaries and Fringe Benefits; Humans