Kvalita života z aspektu determinant zdraví u romského obyvatelstva - Davidová, Eva; Elichová, Markéta; Dvořáková, Jitka (Kontakt (České Budějovice), 2008)
Složitost sociálního postavení romské menšiny v rámci většinové společnosti a mnoha problémů souvisejících se změnami životního způsobu a determinant zdraví vyvolává potřebu jejich hlubšího poznání a nalezení dalších cest k možnému řešení. V těchto souvislostech byl Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity zadán Grantovou agenturou České republiky k řešení na roky 2007–2009 projekt „Kvalita života, střední a zdravá délka života z aspektu determinant zdraví u romského obyvatelstva v České a Slovenské republice“. Jeho hlavní řešitelkou je PhDr. Eva Davidová, CSc. Zadaným předmětem projektu je výzkum zdravotně sociální situace romského obyvatelstva ve vybraných regionech – v České republice v Jihočeském a Severomoravském kraji, ve Slovenské republice v Košickém a Prešovském kraji. Objektem výzkumu je romská populace České a Slovenské republiky reprezentovaná výběrovými soubory sítí romských rodin. Hlavní cílovou skupinou našeho výzkumného projektu jsou Romové slovenští. Hodnocena je kvalita života, střední a zdravá délka života ve vztahu k determinantám zdraví u Romů v závislosti na jejich subetnické, lokální a životní diferenciaci. Jako srovnávací vzorek je zkoumán menší počet vybraných neromských rodin žijících v relativně podobných životních podmínkách. Článek se zaměřuje na teoretická východiska řešení projektu (včetně terminologického vymezení), na demografickou charakteristiku cílové skupiny, metodologii řešení projektu a jeho současný stav.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; průzkumy a dotazníky; Vital Statistics; Surveys and Questionnaires; Health; kvalita života; Slovakia; lidé; zdraví; Gravidity; sociální přizpůsobení; Social Adjustment; Data Interpretation, Statistical; Research Support as Topic; statistika přirozeného pohybu; Romové; interpretace statistických dat; Czech Republic; Socioeconomic Factors; gravidita; Roma; Česká republika; Slovenská republika; socioekonomické faktory; Quality of Life; Humans