Vliv pohybu dolních končetin na formaci kyčelního kloubu a torzní vývoj femuru - Novotná, Jitka; Frei, Robert; Zahálka, František; Dylevský, Ivan (Kontakt (České Budějovice), 2008)
Fyziologické procesy, jako je kostní a kloubní formace, remodelace a angiogeneze, jsou významně ovlivňovány mechanickými faktory. Buněčná populace růstové chrupavky je mnohem více senzitivní k imobilizaci než k periostálním osteoblastům. Mnoho vědců zdůrazňuje důležitost svalové aktivity a embryonálního pohybu dolních končetin pro fyziologický skeletální růst a vývoj. Nikdo však neudává přehledné mechanické zdůvodnění. Bylo pozorováno, že dynamický pohyb je důležitý pro tvorbu jamky kloubu a statická síla přispívá k udržení kloubní jamky již jednou vytvořené. Možnost, že pohyb kontroluje formaci kloubu však zůstává nedokázána. Neexistuje dostatečný důkaz o konkrétním prenatálním či postnatálním mechanickém faktoru ovlivňující vývoj a morfologii femuru u vývojové dysplázie kyčelního kloubu. Jsou popisovány jen sekundární klinické znaky onemocnění. Sledujeme vývoj kyčelního kloubu a torze femuru pomocí ultrasonografického vyšetření současně s užívaným repertoárem pohybů dolních končetin s důrazem na vývoj rotační komponenty pohybu pomocí kinematické analýzy. Jsou sledováni jedinci s vývojovou dysplázií kyčelního kloubu a s fyziologickým vývojem kyčelního kloubu ve věku 2.–6. týden a 3.–4. měsíc. První měření naznačují, že změny morfologie femuru a kavity kyčelního kloubu u vývojové dysplázie kyčelního kloubu, pozorované postnatálně, se vyvíjí již prenatálně a mají vztah k vývoji motoriky a pohybu dolních končetin.
Keywords: Motor Skills; motorické dovednosti; Movement; vývojová kyčelní dysplazie; femur; lidé; Hip Joint; kyčelní kloub; Lower Extremity; Ultrasonography, Prenatal; ultrasonografie prenatální; Ultrasonography; pohyb; Hip Dislocation, Congenital; dolní končetina; ultrasonografie; Femur; Humans