Mužská antikoncepce - Heráček, Jiří; Urban, Michael; Sobotka, Vladimír; Lukeš, Martin; Bittner, Lukáš; Novotný, Tomáš; Otava, Zdeněk; Hrbáček, Jan (Postgraduální medicína, 2008)
Autoři v přehledovém článku shrnují současné možnosti mužské antikoncepce. Růst celosvětové populace a jeho dopad na životní prostředí a ekonomiku, především v rozvojových zemích, vyvolává globální potřebu podporovat jednotlivce při plánování rodiny. Zdravotnické organizace a farmaceutické společnosti jsou si této zodpovědnosti vědomy a finančně i logisticky podporují výzkum nových metod antikoncepce. Hormonální antikoncepce působí inhibicí spermatogeneze jako efektivní a reverzibilní antikoncepční metoda. Některé nehormonální přístupy k mužské antikoncepci mají překvapivé a slibné výsledky a mohou se stát základem pro vývoj nových metod. Přes poznatky v oblasti molekulární charakterizace pohlavních buněk a s tím spojené možnosti potlačení jejich proliferace, motility nebo schopnosti vazby gamet není žádná z dosud publikovaných metod kontracepce 100% funkční a použitelná pro všechny muže ve světové populaci a nezajišťuje plnou reverzibilitu u navozené neplodnosti. Jedinou bezpečnou a spolehlivou metodou tak zůstává vazektomie.
Keywords: Contraceptive Devices, Male; vasektomie; Gossypol; desogestrel; Desogestrel; norethindron; Prostheses and Implants; Contraceptive Agents, Male; Vasectomy; Nifedipine; nifedipin; kontraceptiva mužská; 1-deoxynojirimycin; cyproteronacetát; Zavesca; Intra Vas Device; levonorgestrel; Norethindrone; Male; gossypol; antikoncepční prostředky mužské; Vasclip; Medroxyprogesterone Acetate; protézy a implantáty; Cyproterone Acetate; mužské pohlaví; Levonorgestrel; medroxyprogesteronacetát; 1-Deoxynojirimycin; Tripterygium