Rizikové faktory u karcinomu jícnu - Kollárová, Helena; Máchová, Lucie; Horáková, Dagmar; Janoutová, Gabriela; Čížek, Luděk; Janout, Vladimír (Česká a slovenská gastroenterologie a hepatologie, 2008)
Cíl studie: Cílem práce bylo ověřit vztah mezi kouřením, konzumací alkoholu, hodnotami body mass indexu a vznikem karcinomu jícnu a posoudit rozdělení frekvence nádoru podle histologických typů. Materiál a metodika: Studie probíhala v rámci multicentrické studie od března 2000 do listopadu 2002. Byl sledován vliv kouření, konzumace alkoholu a body mass indexu u 88 pacientů s karcinomem jícnu (76 mužů a 12 žen) a kontrolní skupinou, kterou tvořilo 200 osob (123 mužů a 77 žen). Informace byly získávány od zúčastněných osob přímo, formou rozhovoru a byly zaznamenávány do dotazníku. Výsledky: Při použití přizpůsobeného OR ke kouření, konzumaci alkoholu, body mass indexu, pohlaví a věku byly hodnoty pro kouření 4,50 (95% IS 2,08-9,75) a pro konzumaci alkoholu 6,92 (95% IS 1,51-31,73). Obezita jako možný rizikový faktor pro vznik karcinomu jícnu se v naší studii nepotvrdila, naopak výsledky ukázaly na možný protektivní účinek. Závěr: Výsledky studie potvrdily, že kouření a konzumace alkoholu mají v našich podmínkách významný vliv na vznik karcinomu jícnu, a také upozornily na narůstající výskyt adenokarcinomů jícnu.
Keywords: Risk Factors; Financing, Organized; Smoking; Humans; lidé; Esophageal Neoplasms; financování organizované; Sex Distribution; Body Mass Index; Alcohol Drinking; rizikové faktory; věkové rozložení; index tělesné hmotnosti; pití alkoholu; hodnocení rizik; nádory jícnu; Age Distribution; rozložení podle pohlaví; kouření; Risk Assessment