Problémy probiotické terapie - Frič, Přemysl (Interní medicína pro praxi, 2008)
Pokroky molekulární biologie významně rozšířily znalosti o vlastnostech probiotik a jejich terapeutických možnostech. V současnosti jsou k dispozici kromě nativních probiotik také probiotika rekombinantní a chimérická. Tato probiotika vytvářejí další terapeutické možnosti, jako jsou in-situ syntéza, sekrece a cílená aplikace biologicky aktivních molekul nebo vazba mikrobiálních toxinů na chimérickém lipopolysacharidu saprofytických mikrobů. Experimentální práce však značně předstihly klinické aplikace. V těchto je třeba přejít od obecné koncepce příznivého účinku probiotik k stanovení specifických účinků definovaných probiotických kmenů ve specifických situacích. V současné době jsou probiotické preparáty na trhu převážně jako potravinové doplňky, u nichž není vyžadována terapeutická účinnost. Možnosti probiotické terapie však vyžadují, aby byla vytvořena kritéria pro probiotická léčiva, což umožní další rozvoj této terapie v klinických oborech. V současné době jsou řešeny v souvislosti s probiotickou terapií některé další otázky jako možnost přenosu genotoxických a cytotoxických substancí, genů antibiotické rezistence, aplikace v neonatálním a perinatálním období nebo u imunosuprimovaných a polymorbidních jedinců. Výsledky těchto studií umožní využít potenciál probiotické terapie při zachování vysokého stupně její bezpečnosti.
Keywords: Recombination, Genetic; Lactococcus lactis; Chimerism; Bifidobacterium; Humans; probiotika; Lactobacillus; Probiotics; chimérismus; lidé; rekombinace genetická