Léčebné postupy u pokročilých testikulárních germinálních nádorů - Abrahámová, Jitka (Onkologie (Olomouc, Print), 2008)
Testikulární germinální nádory (TGN) jsou typické pro mladý mužský věk s vrcholy výskytu ve 25 (neseminomy) a 35 (seminomy) letech věku. Nejde o onemocnění příliš časté. Ročně onemocní v naší republice cca 350 mužů. Během posledních 25–30 let prodělala jejich léčba a léčebné výsledky fascinující změny. Z nádoru ve více než 85?% smrtelného se stává nádor vyléčitelný. K jeho léčbě přistupujeme vždy jako ke kurativě, a to i u mužů s pokročilou chorobou. Přesto však stále velká část pacientů přichází ve velmi pokročilém stavu a je již mimo možnost léčebného zásahu. Morfologicky se TGN dělí do dvou skupin, a to na seminomy a germinální nádory neseminomového typu.
Keywords: seminom; Neoplasms, Germ Cell and Embryonal; Salvage Therapy; Seminoma; protokoly protinádorové kombinované chemoterapie; Testicular Neoplasms; Humans; Antineoplastic Protocols; protokoly protinádorové léčby; testikulární nádory; adjuvantní radioterapie; lidé; Radiotherapy, Adjuvant; germinální a embryonální nádory; záchranná terapie; Antineoplastic Combined Chemotherapy Protocols