Lidské prionové nemoci - Franková, Vanda; Krausová, Martina (Psychiatrie pro praxi, 2008)
Prionové nemoci mají i přes vzácný výskyt své významné místo v diferenciální diagnostice demencí. Jejich diagnostika je v současnosti založena na klinických projevech a doplňujících vyšetřeních (EEG, protein 14-3-3, MRI). Definitivní diagnóza je neuropatologická. Diagnostikou lidských prionových onemocnění se v České republice zabývá Národní referenční laboratoř lidských TSE/CJN. Článek stručně shrnuje problematiku lidských prionových onemocnění a uvádí kazuistiku sporadické Creutzfeldtovy-Jakobovy nemoci u 51leté ženy.
Keywords: Creutzfeldtova-Jakobova nemoc; Kuru; insomnie fatální familiární; Gerstmannova-Strausslerova-Scheinkerova nemoc; Magnetic Resonance Imaging; Prion Diseases; Electroencephalography; demence; magnetická rezonanční tomografie; Dementia; elektroencefalografie; Creutzfeldt-Jakob Syndrome; Diagnostic Techniques, Neurological; Insomnia, Fatal Familial; prionové nemoci; diagnostické techniky neurologické; Gerstmann-Straussler-Scheinker Disease; kuru