Srdeční transplantace u pacientky s maligním tumorem srdce - Bedáňová, Helena; Černý, Jan; Petrikovits, Erik; Studeník, Pavel; Ondrášek, Jiří; Němec, Petr; Sirotková, Alžběta; Spurný, Vladimír (Onkologie (Olomouc, Print), 2008)
Primární srdeční sarkomy jsou velmi vzácné a jejich léčba pomocí transplantace srdce (TS) je kontroverzní. Literární údaje z této oblasti jsou poměrně chudé a názory nejednoznačné. Předmětem naší kazuistiky je průběh nemoci 38leté pacientky s maligním tumorem srdce. Podobný případ indikace k TS jsme na našem pracovišti řešili pouze jednou z 309 dosud provedených srdečních transplantací.
Keywords: doxorubicin; echokardiografie; nádory srdce; lidé; ženské pohlaví; transplantace srdce; Heart Transplantation; metastázy nádorů; Doxorubicin; Heart Neoplasms; Neoplasm Metastasis; Female; Antineoplastic Combined Chemotherapy Protocols; protokoly protinádorové kombinované chemoterapie; Humans; Sarcoma; sarkom; Echocardiography