Bronchogenní karcinom: zobrazení hrudníku magnetickou rezonancí s aplikací gadofosvesetu - Kreuzberg, Boris; Ferda, Jiří; Fínek, Jindřich (Česká radiologie, 2008)
Cíl. Zhodnotit a optimalizovat protokol magnetické rezonance hrudníku pro zobrazení bronchogenního karcinomu, který v sobě zahrnoval aplikaci intravaskulární kontrastní látky gadofosvesetu. Materiál a metoda. Osmnáct nemocných s konzervativně léčeným, morfologicky ověřeným pokročilým bronchogenním karcinomem podstoupilo zobrazení hrudníku magnetickou rezonancí. Jednalo se o soubor 7 žen a 11 mužů, průměrný věk byl 63,3. Ve 4 případech šlo o malobuněčný karcinom ve stadiu ED (extensive disease), ve 14 případech o nemalobuněčný karcinom v klinickém stadiu IIIB nebo I V. Vyšetřovací protokol v sobě zahrnoval T2 vážená zobrazení sekvencí HASTE ve třech ortogonálních rovinách, dále axiální zobrazení T2 váženými obrazy STIR. V průběhu dynamické akvizice dat sekvencí 3D FLASH VIBE byla aplikována kontrastní látka gadofosveset, dynamická studie v sobě zahrnovala celkem šest cyklů včetně nativního zobrazení v prvním cyklu. Pro zobrazení plicních cév i vaskularizace nádorové tkáně byla provedena dále zobrazení v době ustálené intravaskulární distribuce pomocí sekvence odvozené z kontrastní MR angiografie-ceMRA. Byla hodnocena kvalita jednotlivých zobrazovacích sekvencí a diagnostická hodnota jednotlivých orientací zobrazovacích rovin. Výsledky. Hodnotitelné vyšetření bylo provedeno u všech nemocných. Optimální kvalita zobrazení nádorové tkáně byla dosažena pomocí T2 vážené sekvence STIR a dále v průběhu dynamického zobrazení pomocí 3D FLASH VIBE sekvence. Hodnocení plicních cév i vaskularizace nádorové tkáně bylo možné v době ustálené intravaskulární distribuce gadofosvesetu sekvencí kontrastní MR angiografie-ceMRA. Závěr. Pomocí optimalizovaného protokolu magnetické rezonance je možné získat zobrazení hrudníku, které je schopné se stát alternativou k zobrazení CT či PET/CT.
Keywords: tomografie spirální počítačová; Imaging, Three-Dimensional; počítačová rentgenová tomografie; Magnetic Resonance Imaging; organokovové sloučeniny; Gadolinium; Tomography, Spiral Computed; zobrazování trojrozměrné; Neoplasm Staging; magnetická rezonanční tomografie; gadolinium; staging nádorů; Carcinoma, Bronchogenic; Organometallic Compounds; Tomography, X-Ray Computed; bronchogenní karcinom