Sumatriptan FDT - nové možnosti perorální léčby migrény - Mastík, Jiří; Marková, Jolana; Novotná, Irena; Grünermelová, Markéta (Neurologie pro praxi, 2008)
V otevřené klinické studii autoři srovnávali konvenční perorální sumatriptan 50?mg s rychlorozpustnou formou sumatriptanu 50?mg. Na souboru 70 pacientů (66 žen a 4 muži) hodnotili účinek obou léků ve 4 po sobě následujících záchvatech. Hodnotili rychlost nástupu úlevy od bolesti a významné zlepšení bolesti. Dále sledovali nežádoucí účinky a tzv. časnou intervenci. Sumatriptan s rychlou dezintegrací tablety měl rychlejší nástup úlevy od bolesti a byl rovněž účinnější než konvenční sumatriptan. Autoři doporučují novou rychlorozpustnou formu sumatriptanu pro léčbu migrenózních záchvatů, zejména v případě rychlého rozvoje bolesti nebo zvracení.
Keywords: Migraine Disorders; receptor serotoninový 5-HT1D; Rosemig Sprintab; Drug Therapy; migréna; aplikace orální; Data Interpretation, Statistical; Administration, Oral; Receptor, Serotonin, 5-HT1B; Sumatriptan; interpretace statistických dat; receptor serotoninový 5-HT1B; farmakoterapie; sumatriptan; Receptor, Serotonin, 5-HT1D