Přínos počítačem asistované detekce malých plicních uzlů pro klinickou praxi - Mírka, Hynek; Bednářová, Alena; Ferda, Jiří; Ohlídalová, Kristýna; Baxa, Jan (Česká radiologie, 2008)
Cíl. Zhodnotit praktický přínos sofwaru pro automatickou detekci malých plicních uzlů. Metoda. Dva radiologové s různou délkou praxe (R1 ? 1,5 roku, R2 ? 10 let) hodnotili počet uzlů a vyšetřovací časy u 14 CT vyšetření nemocných s vícečetnými plicními metastázami. V první fázi studie bylo provedeno hodnocení běžným způsobem. Ve druhé fázi byl použit systém pro automatickou detekci (CAD) plicních uzlů Syngo Lung CAD (Siemens, Forchheim, SRN). Výsledky. Při použití CAD došlo v obou případech ke zvýšení počtu detekovaných uzlů. Rozdíl v jejich celkovém počtu byl statisticky nevýznamný (R1 o 10,8 %, p = 0,077; R2 o 3,8 %, p = 0,66). U méně zkušeného radiologa (R1) byl ale zjištěn statisticky významný rozdíl v počtu uzlů velikosti do 8 mm (zvýšení počtu o 12 % ve skupině velikosti do 4 mm, p = 0,006 a o 10,7 % ve skupině o velikosti 5?8 mm, p = 0,001) a u zkušenějšího radiologa (R2) u uzlů velikosti do 4 mm (zvýšení počtu o 6,2 %, p = 0,008). V obou případech bylo zaznamenáno statisticky významné zkrácení časů potřebných pro hodnocení (u R1 o 62 %, p < 0,001; u R2 o 32 %, p < 0,001). Závěr. Systém CAD zvýšil počet detekovaných malých plicních uzlů a zkrátil čas potřebný pro hodnocení. Přínosnější byl pro radiologa s kratší praxí.
Keywords: tomografie spirální počítačová; Imaging, Three-Dimensional; počítačová rentgenová tomografie; Software; software; Tomography, Spiral Computed; zobrazování trojrozměrné; Diagnosis, Computer-Assisted; financování organizované; solitární plicní uzel; metastázy nádorů; Neoplasm Metastasis; Data Interpretation, Statistical; Financing, Organized; Tomography, X-Ray Computed; diagnóza počítačová; Solitary Pulmonary Nodule; interpretace statistických dat