-
Something wrong with this record ?
Expoziční test ve stanovení diagnózy potravinové alergie – orální alergický syndrom
[Allergen challenge used to diagnose food allergy – oral allergy syndrome]
Vávrová Helena, Heroldová M., Kučera P.
Language Czech Country Czech Republic
- MeSH
- Allergens classification adverse effects MeSH
- Hypersensitivity diagnosis etiology immunology MeSH
- Double-Blind Method MeSH
- Pathology, Oral MeSH
- Food adverse effects MeSH
Imunologicky zprostředkovaný vedlejší účinek po požití potravy nazýváme potravinovou alergií. Podílejí se na ní všechny typy přecitlivělosti, nejvíce je zastoupena reakce zprostředkovaná IgE. Diagnóza je založena na anamnéze, kožních testech alergeny a vyšetření specifických IgE protilátek. Tato vyšetření nemají příliš vysokou prediktivní hodnotu pro klinickou reaktivitu, tato může být potvrzena expozicí alergenem. Orální alergický syndrom je tvořen subjektivními příznaky v dutině ústní, jejichž spouštěčem jsou většinou alergeny ovoce a zeleniny, zkříženě reagující s pylovými alergeny. Zkřížená reaktivita je založena na homologii proteinů a imunologické podobnosti. Zlatým standardem při potvrzení potravinové alergie je dvojitě slepý placebem kontrolovaný expoziční test potravinou. V textu jsou diskutovány základní rysy tohoto testu, zejména v diagnostice orálního alergického syndromu. Kontrolovaný test potravinou je užitečný při potvrzení diagnózy, hodnocení jiných diagnostických testů a hodnocení alergenicity potravin.
Food allergy is an immune mediated unwanted side effect to food. All types of hypersensitivity can be involved; the most prevalent is IgE mediated one. The diagnosis is based on the history, skin tests with allergens and detection of specific IgE. These procedures are not highly predictive for clinical reactivity to food allergens, true clinical reactivity can be confirmed by allergen challenge. Oral allergy syndrome is represented by mostly subjective symptoms in oral cavity, usually triggered by fruit or vegetable allergens, cross-reacting with pollen allergens. This cross-reactivity is based on protein homology and immunologic similarity. To confirm the diagnosis of food allergy, the „golden standard“ is the double blind placebo controlled food challenge. The basic features of this test are discussed, particularly in the diagnosis of the oral allergy syndrome. Controlled food challenge is a useful test for patient’s diagnosis confirmation, evaluation of other diagnostic tests or evaluation of food allergenicity. Key words: oral allergy syndrome, food allergen, double blind placebo controlled food challenge.
Allergen challenge used to diagnose food allergy – oral allergy syndrome
Lit.: 34
- 000
- 00000naa 2200000 a 4500
- 001
- bmc07513223
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20111210124550.0
- 008
- 081201s2008 xr e cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Vávrová, Helena $7 xx0096395
- 245 10
- $a Expoziční test ve stanovení diagnózy potravinové alergie – orální alergický syndrom / $c Vávrová Helena, Heroldová M., Kučera P.
- 246 11
- $a Allergen challenge used to diagnose food allergy – oral allergy syndrome
- 314 __
- $a Oddělení alergologie a klinické imunologie, Ústav imunologie 3. LF UK a FNKV, Praha
- 504 __
- $a Lit.: 34
- 520 3_
- $a Imunologicky zprostředkovaný vedlejší účinek po požití potravy nazýváme potravinovou alergií. Podílejí se na ní všechny typy přecitlivělosti, nejvíce je zastoupena reakce zprostředkovaná IgE. Diagnóza je založena na anamnéze, kožních testech alergeny a vyšetření specifických IgE protilátek. Tato vyšetření nemají příliš vysokou prediktivní hodnotu pro klinickou reaktivitu, tato může být potvrzena expozicí alergenem. Orální alergický syndrom je tvořen subjektivními příznaky v dutině ústní, jejichž spouštěčem jsou většinou alergeny ovoce a zeleniny, zkříženě reagující s pylovými alergeny. Zkřížená reaktivita je založena na homologii proteinů a imunologické podobnosti. Zlatým standardem při potvrzení potravinové alergie je dvojitě slepý placebem kontrolovaný expoziční test potravinou. V textu jsou diskutovány základní rysy tohoto testu, zejména v diagnostice orálního alergického syndromu. Kontrolovaný test potravinou je užitečný při potvrzení diagnózy, hodnocení jiných diagnostických testů a hodnocení alergenicity potravin.
- 520 9_
- $a Food allergy is an immune mediated unwanted side effect to food. All types of hypersensitivity can be involved; the most prevalent is IgE mediated one. The diagnosis is based on the history, skin tests with allergens and detection of specific IgE. These procedures are not highly predictive for clinical reactivity to food allergens, true clinical reactivity can be confirmed by allergen challenge. Oral allergy syndrome is represented by mostly subjective symptoms in oral cavity, usually triggered by fruit or vegetable allergens, cross-reacting with pollen allergens. This cross-reactivity is based on protein homology and immunologic similarity. To confirm the diagnosis of food allergy, the „golden standard“ is the double blind placebo controlled food challenge. The basic features of this test are discussed, particularly in the diagnosis of the oral allergy syndrome. Controlled food challenge is a useful test for patient’s diagnosis confirmation, evaluation of other diagnostic tests or evaluation of food allergenicity. Key words: oral allergy syndrome, food allergen, double blind placebo controlled food challenge.
- 650 _2
- $a potraviny $x škodlivé účinky $7 D005502
- 650 _2
- $a alergie $x diagnóza $x etiologie $x imunologie $7 D006967
- 650 _2
- $a alergeny $x klasifikace $x škodlivé účinky $7 D000485
- 650 _2
- $a patologie ústní dutiny $7 D010339
- 650 _2
- $a dvojitá slepá metoda $7 D004311
- 700 1_
- $a Heroldová, Martina $7 xx0073986
- 700 1_
- $a Kučera, Petr, $d 1957- $7 xx0070805
- 773 0_
- $w MED00010976 $t Časopis lékařů českých $g Roč. 146, č. 7 (2008), s. 355-359 $x 0008-7335
- 856 41
- $u https://www.prolekare.cz/casopisy/casopis-lekaru-ceskych/2008-7/expozicni-test-ve-stanoveni-diagnozy-potravinove-alergie-oralni-alergicky-syndrom-372 $y plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 1 $c 1068 $y 1
- 990 __
- $a 20081201143319 $b ABA008
- 991 __
- $a 20081201185624 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 628819 $s 481271
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2008 $b 146 $c 7 $d 355-359 $i 0008-7335 $m Časopis lékařů českých $x MED00010976 $y 82810
- LZP __
- $a 2008-34/dkak