Možnosti prevence nozokomiální pneumonie ventilovaných nemocných – aktuální stav - Stoszek, Dalibor; Dostál, Pavel; Vlková, Andrea (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2008)
Pneumonie ventilovaných nemocných (ventilator-associated pneumonia, VAP) je nejčastější nozokomiální infekce u pacientů vyžadujících umělou plicní ventilaci (UPV). VAP je hlavní příčinou morbidity a mortality ventilovaných pacientů a je spojena s delším pobytem na JIP a v nemocnici, větší délkou UPV a zvýšenými náklady. Cílem článku je poskytnout systematický náhled na možnosti prevence VAP v souladu s medicínou založenou na důkazech, se zaměřením na poznatky publikované po roce 2006.
Keywords: infekce spojené se zdravotní péčí; Intermittent Positive-Pressure Ventilation; jodovaný povidon; krvácení z peptického vředu; Pneumonia, Ventilator-Associated; Chlorhexidine; Povidone-Iodine; Peptic Ulcer Hemorrhage; aspirace do dýchacích cest; Respiratory Aspiration; chlorhexidin; Blood Glucose; krevní glukóza; ventilace umělá s přerušovaným přetlakem; ventilátorová pneumonie; Cross Infection