The risk and the burden of bipolar disorder - the value of high-risk studies - Alda, Martin; Hájek, Tomáš (Psychiatrie (Praha, Print), 2008)
V tomto přehledu ukazujeme na vybraných příkladech, jak mohou výzkum bipolární poruchy obohatit studie dětí osob s tímto one - mocněním. Jednak umožňují detailní popis fenomenologie a klinického průběhu časných stadií bipolární poruchy, jednak dovolují odlišit neurobiologické nálezy spojené s genetickým (vrozeným) rizikem od těch změn, které jsou důsledkem procesu nemoci a její léčby.
Keywords: Genetic Diseases, Inborn; Biomedical Research; Biomarkers; Bipolar Disorder; Diagnostic Imaging; fenotyp; Phenotype; biologické markery; biomedicínský výzkum; klinický obraz nemoci; Disease Progression; progrese nemoci; Disease Attributes; bipolární porucha; diagnostické zobrazování; genetické nemoci vrozené