Klinické a biologické markery perzistentní formy hyperkinetické poruchy (ADHD) - Drtílková, Ivana; Theiner, Pavel (Česká a slovenská psychiatrie, 2008)
Podle současných údajů v literatuře, které se opírají převážně o klasifikační systém DSM IV, k přechodu symptomatologie hyperkinetické poruchy/ADHD do dospělosti docházi asi u 40-60 % případů, což znamená, že prevalence v dospělé populaci se pohybuje mezi 3-5 %. Podle longitudinálních studií perzistentní formu často provází výskyt komorbidních poruch chování a opozičního vzdoru, úzkostných poruch a poruch nálady, nepříznivé životní podmínky a pozitivní rodinná anamnéza ADHD. Rodinné studie dospělých s ADHD ukazují, že riziko vzniku ADHD je vyšší u dětí, jejichž rodiče mají v dospělosti ADHD, než u dětí těch rodičů, u kterých se vyskytovalo ADHD pouze v dětství. Rozdílné znaky mezi remitující a perzistující formou ADHD zkoumají zejména molekulárně-genetické studie a zobrazovací studie mozku.
Keywords: hyperkinetická porucha; magnetická rezonanční tomografie; Child Behavior Disorders; Attention Deficit Disorder with Hyperactivity; Remission, Spontaneous; Humans; lidé; dospělí; financování organizované; poruchy chování u dětí; Magnetic Resonance Imaging; Adult; Financing, Organized; spontánní remise