Angioskopie a intimomediální hyperplazie - Piskač, Petr; Gregor, Zdeněk; Leypold, Jindřich; Staffa, Robert; Podlaha, Jiří; Hnízdil, Luděk; Wasiková, S (Praktický lékař, 2008)
Autoři předvádějí kazuistiku poruchy průtoku krve žilním bypassem na dolní končetině. Provedená předoperační vyšetření, včetně ultrazvukového a angiografického, neodhalila etiologii ani přesnou lokalizaci překážky. To umožnila až peroperačně provedená angioskopie. S její pomocí bylo identifikováno místo obstrukce. Po cíleném ošetření – venozní záplatou – bylo možno při kontrolním angioskopickém vyšetření prokázat volný lumen bypassu, a tím obnovení volného toku krve.
Keywords: kardiovaskulární chirurgické výkony; arteria femoralis; Femoral Artery; Cardiovascular Surgical Procedures; intermitentní klaudikace; Angioscopy; angioskopie; Intermittent Claudication