Jak se (ne)stát závislákem - Neumanová, Alena; Vokřínková, Pavla; Židková, Zdeňka (Hygiena (Státní zdravotní ústav, Print), 2008)
V prùběhu posledních let vznikl na oddìlení podpory zdraví Zdravotního ústavu (ZÚ) se sídlem v Brnì interaktivní program pro „…náctileté“ s názvem Jak se (ne)stát závislákem. Jedná se o program primární prevence nìkterých druhù návykového chování s rizikem vzniku závislosti (kouøení, alkohol, drogy). Metodou je zábavná soutìžní hra s monotematicky zamìøenými stanovišti. Pøehled stanovišś: 1. Závislost – od experimentování k závislosti 2. Kouření 3. Alkohol 4. Drogy 5. Jsem takový? – test sklonu k rizikovému chování 6. Jak se ubránit – asertivita, nácvik odmítání 7. Rozhodování 8. Reklama – jak nenaletìt mocnému svìtu médií Metodika je zpracována modulovým zpùsobem a umožòuje využití jednotlivých blokù v libovolné kombinaci, pøípadnì samostatnì (mimo rámec komplexní hry). V roce 2007 byla dána metodika hry k dispozici pracovníkùm v oblasti podpory zdraví ze Zdravotních ústavù ÈR. Na dvoudenním výcvikovém semináøi byli tito budoucí lektoøi vyškoleni tak, aby s programem mohli samostatnì pracovat.
Keywords: závislost (psychologie); Psychology, Adolescent; psychologie adolescentů; programy Healthy People; mladiství; lidé; Dependency, Psychological; Adolescent; Financing, Organized; financování organizované; Humans; Healthy People Programs