Opomíjená infekce – pertuse - Blechová, Zuzana (Pediatrie pro praxi, 2008)
Pertuse, dávivý kašel, se vzhledem k vysoké proočkovanosti stala v České republice opomíjenou infekcí. Bordetella pertussis však způsobuje atypické mírné onemocnění adolescentů a dospělých. Tyto nediagnostikované infekce mohou být zdrojem pro nedostatečně imunizované kojence. Správná diagnostika pertuse je předpokladem včasné cílené antibiotické léčby. Současně je nezbytná důsledná aktivní surveillance. Ke snížení rizika ohrožené populace se v řadě zemí aplikuje adolescentům booster dávka pertusové vakcíny, jejíž podání se zvažuje i u nás.
Keywords: Vaccines, Acellular; Humans; kojenec; Adolescent; hromadná vakcinace; acelulární vakcíny; makrolidy; Macrolides; lidé; Pertussis Vaccine; Bordetella pertussis; pertuse; Whooping Cough; pertusová vakcína; Infant; mladiství; Adult; dospělí; Mass Vaccination