Celiakální krize u batolete - Vospělová, Jarmila; Tenora, Josef; Karásková, Eva; Flöglová, Hana; Mathonová, Jana (Pediatrie pro praxi, 2008)
Celiakie (celiakální sprue, CS) je autoimunitní enteropatie vyvolaná celoživotní nesnášenlivostí lepku a dalších prolaminů (bílkovinných součástí obilovin) (3, 5). Podle epidemiologických studií je celosvětová prevalence CS v populaci 1?:?100–250 (12). Zlepšující se znalosti patogeneze, klinického obrazu a rozvoj sérologických metod diagnostiky v posledních dvou desetiletích radikálně změnily pohled na CS. Z dříve vzácného onemocnění, postihujícího primárně kojence a batolata s typickými gastrointestinálními příznaky, se CS stala běžnou nemocí, která může být diagnostikována v kterémkoliv věku a jejíž symptomy bývají často atypické či zcela chybí (11).
Keywords: parenterální výživa; průjem; potraviny pro zvláštní výživu; dietoterapie; Celiac Disease; Humans; Child; lidé; Neocate; Diet Therapy; dítě; Foods, Specialized; Methylprednisolone; Diarrhea; celiakie; methylprednisolon; Parenteral Nutrition