Meckelův divertikl – méně obvyklé projevy - Zeman, Luboš; Kučera, Alexandr; Vyhnánek, Martin; Fryč, Richard (Pediatrie pro praxi, 2008)
Meckelův divertikl jako pozůstatek ductus omphaloentericus může být po celý život němý, ale může být v různém věkovém období příčinou náhlé příhody břišní. Větší část symptomatických Meckelových divertiklů se projeví v prvních letech života. Nejčastějšími projevy jsou bezbolestné krvácení do gastrointestinálního traktu, obstrukce střevní, záněty divertiklu a ojediněle změny v pupku. Autoři uvádějí tři méně obvyklé kazuistiky manifestace Meckelova divertiklu v kojeneckém a batolecím věku.
Keywords: chirurgie trávicího traktu; Child; Abdomen, Acute; Meckel Diverticulum; Infant; Humans; Meckelův divertikl; lidé; gastrointestinální krvácení; kojenec; Gastrointestinal Hemorrhage; Digestive System Surgical Procedures; dítě; akutní bolest břicha