Genová exprese a činnost synapsí u některých nervových poruch - Langmeier, Miloš; Marešová, Dana; Pokorný, Jaroslav (Psychiatrie (Praha, Print), 2008)
Synaptický aparát, zejména pokud jde o synapsi chemickou, je velmi komplikovaná struktura. Z hlediska tvorby a správné funkce synapse je klíčovou otázkou interakce velkého počtu správně vytvořených proteinů, jak v presynaptickém, tak v postsynaptickém aparátu. Existují údaje o více než 1000 synaptických proteinech v savčích synaptozomech, postsynaptických denzitách a synaptických komplexech. Nicméně je dosud málo známo o buněčných programech, které jsou základem tvorby a funkce synapsí.
Keywords: proteosyntéza; Protein Biosynthesis; exprese genu; synaptické membrány; Presynaptic Terminals; Synaptic Membranes; lidé; Electrical Synapses; synapse; Heredodegenerative Disorders, Nervous System; Synapses; dědičné degenerativní poruchy nervového systému; elektrické synapse; Financing, Organized; presynaptická zakončení; financování organizované; Humans; Gene Expression